Lumea mitică și mistică a trenului Orient Express dezvăluie secretele sale opulente într-o expoziție majoră la Train World din Schaerbeek.
Sărbătorind Anul European al căilor ferate și rolul de pionierat al Belgiei în căile ferate din întreaga lume, Expoziția Europalia Trains & Tracks arts festival Orient-Express se desfășoară până la 17 aprilie.
Locomotive cu abur, vagoane originale, postere, obiecte decorative și suveniruri recrea atmosfera de epoca de aur a transcontinentale serviciu de tren în anii 1920 și ‘ 30. Accentul este pus pe istoria și povestea său Belgian, creator, vizionar Georges Nagelmackers.
Inginerul civil și oaia neagră a dinastiei bancare Liège au fondat Compagnie Internationale des Wagons Lits după ce au călătorit în SUA în mașinile de dormit ale companiei Pullman. El a fost inspirat să lanseze trenuri de lux care să traverseze continentul European spre Constantinopol, poarta de acces spre orient (biblioteca recreată a lui George Nagelmackers ilustrată mai sus).
Prioritatea sa a fost de a oferi un serviciu de primă clasă cu compartimente separate de dormit care să garanteze siguranța, în special pentru femeile care călătoresc singure. Cunoștințele financiare și tehnice ale lui Nagelmackers s-au dovedit neprețuite, în timp ce contactele sale influente, inclusiv regele Leopold al II-lea, au rezolvat obstacolele diplomatice de a conduce un serviciu în țări uneori ostile.
Orient Express a pornit în călătoria inaugurală de la Paris în octombrie 1883. La bord erau 40 de pasageri VIP și câțiva jurnaliști invitați. Trei zile mai târziu au ajuns la Constantinopol, ultima porțiune de-a lungul Bosforului completată cu vaporul. Noțiunea de călătorie pe distanțe lungi a fost complet răsturnată, iar serviciul a devenit sinonim cu luxul, glamourul și intriga.
În anii care au urmat, antreprenorul Belgian a extins, extins și îmbunătățit rețeaua, iar Orient Express și-a câștigat în mod indelebil locul în imaginația și cultura colectivă. Primitoare politicieni, bogați și celebri, aventurieri și spioni, a numărat Albert Einstein, Marlene Dietrich, Sigmund Freud, Leon Troțki, Lawrence al Arabiei și Mata Hari, printre pasagerii săi celebri. De asemenea, a jucat un rol-cheie în istoria secolului 20, cu semnarea armistițiilor din 11 noiembrie 1918 și 22 iunie 1940 care au avut loc în vagonul său Compiègne.
De la început, Orient Express a funcționat cu un motor Național de tren care conducea fiecare convoi în timp ce trecea granița. Două locomotive cu abur folosite pentru a transporta elegant lux de luat masa, dormit și depozitare vagoane sunt pe display (Tip 10-1913 și Tipul 7-1922, imaginea de mai sus). Magnificele mașini belgiene au ajutat la crearea reputației țării pentru construirea căilor ferate din întreaga lume.
După Primul Război Mondial, Veneția-Simplon-Orient-Express (care leagă Londra de Veneția) și apoi Arlberg-Orient-Express (Londra-Atena/București) au intrat în serviciu. În anii 1920, compania a adoptat livrea albastră și aurie recunoscută. Hărți, itinerarii și afișe publicitare bogat ilustrate din perioada au fost concepute pentru a atrage călătorii bogați. Neo-impresionistul Belgian Théo van Rysselberghe s-a numărat printre numeroșii artiști talentați chemați să promoveze serviciul.
Într-o secțiune dedicată personalului și serviciilor de la bord, exponatele includ lucrări ale unora dintre cei mai buni meșteri Art Nouveau și Art Deco. Maestrul francez de sticlă René Lalique a proiectat panourile de sticlă din tren, în timp ce sublima marchetărie a fost semnată de René Prou. Pe lângă lenjeria elegantă, argintăria, cristalul și porțelanul, meniurile tipărite dezvăluie mâncărurile gastronomice la modă ale zilei, de la ciorba de raci și talpa dover până la dulciurile catalane, țelina fiartă cu port și fazanul cu trufe.
Dar viața pe Palatele rulante nu era lipsită de pericol. Pasagerii au fost sfătuiți să poarte un pistol atunci când călătoresc prin Bulgaria, deoarece trenul a trebuit să încetinească pentru a naviga pe șinele de cale ferată ale județului, iar peisajul abrupt din jur a permis bandiților locali să atace trenurile care treceau.
Vizitatorii sunt invitați să urce la bordul a două trăsuri originale – datând din 1927 și 1929 – pentru a experimenta de primă mână atmosfera legendarului tren. Se pare că timpul s-a oprit în aceste interioare de pluș și lustruite. O tablă de table este pregătită pentru a se juca pe o masă, o sticlă de șampanie în gol într-o găleată de gheață la alta, iar mesele acoperite cu lenjerie sunt setate pentru ceai sau o cină extravagantă cu trei feluri.
Bucătăria de bucătărie seamănă cu cea a unei aeronave moderne cu compartimentele sale frigorifice. Pentru a asigura un serviciu fără probleme, șasiul stabil special a fost proiectat pentru trenuri pentru a preveni scurgerea unei picături dintr-o ceașcă de ceai sau un pahar de șampanie. Cabine de dormit transformate în saloane private în timpul zilei, completate cu mobilier monogramat (imaginea de mai sus). Compania Wagon Lits a fost, de asemenea, responsabilă pentru transportul regal din 1901 al regelui Leopold al II-lea și al lui Albert I, parte a colecției permanente a muzeului și un exemplu strălucit al stilului Edwardian anterior al Orient Express.
Instantaneele și videoclipurile evocă peisajele variate văzute din tren, precum și destinațiile lor exotice. Ghid de cărți, camere de luat vederi și Bagaje elegante de designeri, cum ar fi Louis Vuitton toate au apărut din gusturile luxoase ale pasagerilor bogați Orient Express lui. Pentru a-și satisface nevoile în timpul escalelor și odată ajunși în Turcia și Egipt, Nagelmackers a creat o companie hotelieră internațională care a construit palate exclusive situate strategic aproape de gări.
Expoziția se încheie cu o prezentare a filmelor, cărților și a altor lucrări inspirate din serviciul de lux. Agatha Christie, Graham Greene și Josephine Baker se numără printre scriitorii și artiștii care au contribuit la asigurarea staturii iconice și atemporale a Orient Express.
Un program complet de activități însoțește expoziția, inclusiv discuții (parte a trenurilor și pistelor Europalia), excursii literare și vizite ghidate, plus ateliere și evenimente pentru copii.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.