Aproximativ 300 000 de persoane din Belgia în vârstă de muncă și-au identificat ocupația principală anul trecut ca fiind Casnică, soț de casă sau alt îngrijitor la domiciliu-în scădere de la peste un milion în 1986, arată noi cifre.
Analiza, într-un nou studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare Durabilă se bazează în principal pe date din Ancheta Forței de Muncă realizată de Statbel, și s-a axat pe cei sub 65 de ani, în scopul de a descoperi mai multe date cu privire la ocuparea forței de muncă rata de 20 la 64 de ani.
O mare majoritate a acestor 300 000 fără nicio legătură cu piața muncii erau acasă pentru a avea grijă de copii sau de persoane dependente, iar 95% erau femei. Ca procent din populația corespunzătoare, ponderea îngrijitorilor de ședere la domiciliu a scăzut de la 18% în 1986 la puțin peste 4% în 2020.
În puțin mai puțin de 35 de ani, structura de vârstă a populației de gospodine/soți a rămas mai mult sau mai puțin stabilă: aproximativ 45% au peste 50 de ani, 35% au vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani și 20% sunt sub 35 de ani.
Bruxelles-ul are o pondere semnificativ mai mare de gospodine/soți decât populația belgiană totală. Acesta este în special cazul tinerilor între 20 și 34 de ani, care au reprezentat 29% din total la Bruxelles.
Patru din 10 au avut un loc de muncă în trecut – și în 81% din cazuri, ultimul lor loc de muncă a fost în urmă cu cel puțin trei ani. Aproape toți (99%) nu căutau în mod activ un alt loc de muncă în luna precedentă sondajului. Cei mai mulți dintre ei au spus că acest lucru a fost din motive personale sau familiale, deoarece doresc să aibă grijă de un copil sau de alți dependenți de la sine.
ISD încearcă să stabilească dacă aceste persoane ar putea constitui o resursă de muncă (alături de altele) pentru a contribui la atingerea unei rate de ocupare a forței de muncă de 80%.
„Este dificil să răspundem doar pe baza datelor din sondajul forței de muncă, dar vom observa în continuare numărul mare de persoane implicate în îngrijirea copiilor sau îngrijirea persoanelor dependente”, se arată în studiu. „Este probabil ca mai multe centre de îngrijire a copiilor și mai multe servicii de sprijin pentru persoanele dependente să elibereze persoanele pentru piața forței de muncă.”
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.